Για να πάρουμε απάντηση σε κάποιο πρόβλημά μας, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σχηματίσουμε ένα εξάγραμμο. Τις απαντήσεις μας τίς παίρνουμε πάντα μέσα από τα εξάγραμμα, καθώς τα εξάγραμμα αποτελούν την βασική συμβολική γλώσσα τού yì jīng 易经.
Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σχηματίσουμε ένα εξάγραμμο.
Ο χρησμός των τριών κερμάτων
Η μέθοδος εισήχθη από τον Shào Yōng (邵雍 ), τον πιο διαπρεπή μελετητή του Yi Jing κατά την νότια δυναστεία Sòng宋代 (1127-1279).
Κατά την μέθοδο αυτή, για να σχηματίζουμε ένα εξάγραμμο χρησιμοποιούμε 3 κέρματα. Ρίχνουμε τα κέρματα 6 φορές, σχηματίζοντας κάθε φορά και από μία γραμμή. Ο σχηματισμός γίνεται πάντα από κάτω προς τα επάνω και η όλη διαδικασία κρατάει μόνο μερικά λεπτά.
ΤΡΟΠΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ
- Κατ’ αρχάς χρειάζεσαι μια στρωτή επιφάνεια, όπου να μπορείς να ρίξεις τα κέρματα, χωρίς κάποιο να κινδυνέψει να ξεφύγει (όπως από κάποιο ψηλό τραπέζι). Σημαντικό είναι, στην συνέχεια, τα κέρματα να μπορούν να σταθεροποιηθούν σχετικά γρήγορα. Γι’ αυτό, προσωπικά, συνηθίζω να στρώνω στην επιφάνειά μου ένα μεταξωτό μονόχρωμο μαντήλι, που έχω ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό (για τους Κινέζους, το ροζ χρώμα θεωρείται ιδιαίτερα ευοίωνο). Στο ύφασμα αυτό, φυλάω στην συνέχεια τυλιγμένο το βιβλίο και τα κέρματα.
- Τα 3 νομίσματα που θα χρησιμοποιείς πλέον για τις χρησμοδοτήσεις σου θα πρέπει να είναι του ιδίου τύπου και μεγέθους, ανάλογα με το τί χρησιμοποιείς στην χώρα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όμως και νομίσματα οποιαδήποτε άλλης χώρας. Όρισε την πλευρά των γραμμών, ως yīn 阴 και την πλευρά των κεφαλών ή παραστάσεων, ως yáng 阳. Αν τα κέρματα είναι κινεζικά, μπορείς να ορίσεις ως yáng 阳 την πλευρά με τα σύμβολα και ως yīn阴, την πλευρά με τα 4 ιδεογράμματα (ονόματα αυτοκρατόρων). Σημαντικό είναι τα νομίσματα να είναι ολόιδια και να χρησιμοποιούνται μόνο για τις ερωτήσεις σου στο yì jīng 易经.
- Πάντα μα πάντα κατάγραψε την ερώτηση, την ημερομηνία και την ώρα που ρωτάς. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να αποκτάς σταδιακά όλο και βαθύτερη κατανόηση στο yijing. Ανατρέχοντας στην ερώτησή σου, όσο εξελίσσεται το θέμα για το οποίο έχεις ρωτήσει, θα μπορείς να αντιλαμβάνεσαι καθαρότερα τις πτυχές του θέματος και σταδιακά θα εκπαιδεύεσαι όλο και περισσότερο στην συμβολική του γλώσσα.
- Όταν θα έχεις πλέον ετοιμαστεί για το τελετουργικό κομμάτι (το ρίξιμο των νομισμάτων), σκέψου την ερώτηση για μερικά λεπτά. Προχώρησε στο ρίξιμο, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια , η εστίασή σου να είναι στην ερώτηση. Ρίξε τα 3 κέρματα, στην επιφάνεια που έχεις ετοιμάσει, 6 διαδοχικές φορές, σημειώνοντας κάθε φορά το αποτέλεσμα που παίρνεις και σχεδιάζοντας την ανάλογη γραμμή :
- Εάν, στο ρίξιμό σου, πάρεις δύο πλευρές yáng 阳 και μία yīn 阴, σημείωσε μία γραμμή διακεκομμένη (νέο yīn 阴)
- Εάν πάρεις δύο πλευρές yīn 阴 και μία yáng 阳 σημείωσε μία γραμμή ευθεία (νέο yáng 阳)
- Να θυμάσαι ότι το μονό κέρμα πάντα προσδιορίζει το γένος.
- Εάν πάρεις τρεις πλευρές yīn 阴, έχεις ένα ώριμο yīn 阴 (που δηλώνει ότι το yīn 阴 έχει φτάσει στο άκρο του και ετοιμάζεται ν’ αλλάξει στο αντίθετό του, δηλαδή σε yáng 阳 ). Στην περίπτωση αυτή σημείωσε μία γραμμή διακεκομμένη, με ένα “x” στο κέντρο (x) ή ένα “x” σκέτο.
- Εάν πάρεις τρεις πλευρές yáng 阳, έχεις ένα ώριμο yáng 阳 (που δηλώνει ότι το yáng 阳έχει φτάσει στο άκρο του και ετοιμάζεται ν’ αλλάξει στο αντίθετό του, δηλαδή σε yīn 阴). Σημείωσε μία γραμμή ευθεία με ένα ο στο κέντρο (o) ή ένα “ο” σκέτο.
Έτσι σχηματίζεις το εξάγραμμο, έχοντας τοποθετήσει τις γραμμές, την μία επάνω από την άλλη, ξεκινώντας από κάτω και συνεχίζοντας προς τα επάνω.
Η ευθεία γραμμή αναπαριστά την «φωτεινότητα», ή το yáng 阳. Η διακεκομμένη γραμμή αναπαριστά την «σκοτεινότητα» ή το yīn 阴. Ο κύκλος “o” αναπαριστά «το φωτεινό που γίνεται σκοτεινό» και σημαίνει μία yáng 阳 (ευθεία) γραμμή που θα αλλάξει σε yīn 阴 (διακεκομμένη) . Το “x” αναπαριστά «το σκοτεινό που γίνεται φωτεινό» και σημαίνει μία yīn 阴 (διακεκομμένη) γραμμή που θα αλλάζει σε yáng 阳 (ευθεία) γραμμή. Ο κύκλος “o” και το “x” εκπροσωπούν τις «κινούμενες γραμμές», ενώ οι απλές yīn 阴 ή yáng 阳γραμμές ονομάζονται «ήσυχες γραμμές».
Χρειάζεται πάντα, να σχεδιάζεις μία διακεκομμένη γραμμή στα δεξιά τού “o” και μία ευθεία γραμμή στα δεξιά τού “x”.
Ένα παράδειγμα: Επιθυμείς να ρωτήσεις, πότε θα βρεις ένα ταίρι. Ρίχνεις τα νομίσματα και παίρνεις:
1η ρίψη: 3 γράμματα x
2η ρίψη: 1 γράμματα και 2 κεφαλές _ _
3η ρίψη: 1 γράμματα και 2 κεφαλές _ _
4η ρίψη: 2 γράμματα και 1 κεφαλή ___
5η ρίψη: 3 κεφαλές o
6η ρίψη: 2 κεφαλές και 1 γράμματα _ _
Ας δούμε τώρα, πώς τα σημειώνεις στο χαρτί: Η 1η ρίψη των νομισμάτων μπαίνει στην βάση. Πάνω από αυτήν μπαίνει η 2η κοκ. Η κορυφαία γραμμή αντιστοιχεί έτσι στην τελευταία ρίψη των νομισμάτων.
_ _ 6η ρίψη
o 5η ρίψη
___ 4η ρίψη
_ _ 3η ρίψη
_ _ 2η ρίψη
x 1η ρίψη
Το κάθε εξάγραμμο αναλύεται σε 2 τρίγραμμα. Οι τρεις επάνω γραμμές σχηματίζουν το άνω τρίγραμμο και οι τρεις κάτω γραμμές σχηματίζουν το κάτω τρίγραμμο. Τόσο τα εξάγραμμα όσο και τα τρίγραμμα αποτελούν σύμβολα (gua 掛).
Το εξάγραμμο που μόλις σχημάτισες, έχει επάνω gua 掛 το Duì兑και κάτω gua 掛 το Kūn 坤. Είναι το 45ο εξάγραμμο Cuì 崒 – Συνάθροιση.
Duì 兑 στην κορυφή | |
_ _ 6η ρίψη | |
o 5η ρίψη | Το “o” εδώ εκφράζει μία γραμμή yáng 阳 που θα αλλάξει και που εν συντομία σημειώνεται με σκέτο το σύμβολο “o” . |
___ 4η ρίψη | |
_ _ 3η ρίψη | |
_ _ 2η ρίψη | |
x 1η ρίψη | Το “x” εδώ εκφράζει μία γραμμή yīn 阴 που θα αλλάξει και που εν συντομία σημειώνεται με σκέτο το σύμβολο “x”. |
Kūn 坤 στην βάση |
_ _ ο ___ | >>> | _ _ ___ ___ | Οι επάνω τρεις γραμμές σχηματίζουν το Duì 兑 |
_ _ _ _ x | >>> | _ _ _ _ _ _ | Οι κάτω τρεις γραμμές σχηματίζουν το Kūn 坤 |
Πώς θα εντοπίσεις τώρα ποιο ακριβώς εξάγραμμο είναι αυτό που σχηματίστηκε:
Ψάξε στον χάρτη των εξαγράμμων για να βρεις το εξάγραμμο που έχει ως κάτω gua 掛 το Kūn 坤 και ως άνω gua 掛 το Duì兑.
Πώς θα το βρεις αυτό και πού;
Πήγαινε στον χάρτη των εξαγράμμων και εντόπισε την ομάδα τού Kūn 坤. Η ομάδα αυτή αποτελείται από 8 διαφορετικά εξάγραμμα, τα οποία ως κάτω τρίγραμμο έχουν το Kūn 坤. Αφού βρεις την ομάδα τού Kūn 坤, ψάξε για το συγκεκριμένο εξάγραμμο, που έχει το Duì 兑 ως επάνω gua.
Βρήκες λοιπόν ότι σχημάτισες το 45ο εξάγραμμο Cuì 崒 Συνάθροιση.
Ας πάρουμε άλλο ένα παράδειγμα, για το πώς ψάχνουμε στον χάρτη για να εντοπίσουμε ένα εξάγραμμο:
Έστω ότι ρίχνεις τα νομίσματα και φέρνεις ένα εξάγραμμο που έχει ως κάτω gua το Xùn 巽 και επάνω gua το Zhèn 震. Πήγαινε στον χάρτη των εξαγράμμων και εντόπισε την ομάδα του Xùn 巽.Αφού βρεις την ομάδα του Xùn 巽, ψάξε για το συγκεκριμένο εξάγραμμο, που έχει ως άνω gua το Zhèn 震.
Το εξάγραμμο που σχημάτισες είναι το 32ο Héng 恒 – Διάρκεια.
Αν το εξάγραμμό σου δεν έχει κανένα “ο” ή “x”, τότε δεν έχεις να σχεδιάσεις δεύτερο εξάγραμμο. Αν όμως, εμφανίζεται έστω ένα “ο” ή “x” στο εξάγραμμό σου, εάν δηλαδή το εξάγραμμό σου έχει ώριμες γραμμές, τότε σχεδιάζεις ένα δεύτερο εξάγραμμο, στην δεξιά πλευρά του πρώτου. Το εξάγραμμο αυτό θα είναι πανομοιότυπο με το πρώτο, εκτός από τις γραμμές που αλλάζουν και που στο δεύτερο εξάγραμμο θα είναι οι αντίθετες.
Τώρα, στην περίπτωση του παραδείγματός μας, στο 45ο εξάγραμμο Cuì 崒, εφόσον έχουμε μία γραμμή “ο” και μία “x”, τα πράγματα θα έχουν ως εξής:
- Η γραμμή “ο” στο πρώτο εξάγραμμο, Cuì 崒, η οποία εκφράζει το ώριμο yáng 阳, θα αλλάξει και στο δεύτερο εξάγραμμο θα γίνει μία γραμμή yīn 阴 διακεκομμένη.
- Η γραμμή “x”, στο πρώτο εξάγραμμο, που εκφράζει το ώριμο yīn 阴, θα αλλάξει και στο δεύτερο εξάγραμμο θα γίνει μία γραμμή yáng 阳 ευθεία.
- Στη δεξιά πλευρά όλων των υπόλοιπων γραμμών, σχεδιάζουμε τις γραμμές όπως ακριβώς είναι στο πρώτο εξάγραμμο. Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο:
1ο εξάγραμμο | 2ο εξάγραμμο |
_ _ | _ _ |
o | _ _ |
___ | ___ |
_ _ | _ _ |
_ _ | _ _ |
x | ___ |
Το απαραίτητο τώρα είναι να εντοπίσεις και το δεύτερο εξάγραμμο. Βρες το στον χάρτη των εξαγράμμων. Έχει το τρίγραμμο Zhèn 震 στην βάση του, άρα βρίσκεται στην ομάδα τού Zhèn 震. Ψάξε το εξάγραμμο, στην ομάδα τού Zhèn 震, το οποίο στην κορυφή του έχει και πάλι το τρίγραμμο Zhèn 震. Αφού το βρεις, σημείωσε τα στοιχεία του.
____________________________________________
Προσοχή!
Για να έχεις μία ακριβή ανάλυση, να θυμάσαι πάντα τα ακόλουθα:
- Να ρίχνεις πάντα τα νομίσματα σε μία επίπεδη επιφάνεια. Μην τα ρίχνεις ποτέ σε ανώμαλη επιφάνεια.
- Κράτησε τα τρία νομίσματα στο ένα σου χέρι, το οποίο δεν πρέπει να είναι πιο μακριά από 18 εκατοστά από την επίπεδη επιφάνεια που θα ρίξεις τα νομίσματα. Απαλά άνοιξε την παλάμη σου και ρίξε και τα τρία νομίσματα στην επίπεδη επιφάνεια. Κράτησέ τα στο χέρι σου και ρίξε τα.
- Τα καλύτερα νομίσματα για ρίψη είναι περίπου 2.54 εκατοστά στην διάμετρό τους. Μερικά νομίσματα είναι πολύ μεγάλα ή/και πολύ βαριά και άλλα είναι πολύ μικρά. Τα μεγάλα νομίσματα είναι δύσκολα στη ρίψη και στο μάζεμα και τα μικρά νομίσματα είναι δύσκολα στην ανάγνωσή τους. Τα νομίσματα των 2 Ευρώ είναι περίπου στο σωστό μέγεθος, εύκολα να τα ρίξεις και εύκολα να τα διαβάσεις.
- Μην ρίχνεις τα νομίσματα σε μικρό τραπέζι γιατί μπορεί να κυλίσουν και να πέσουν στο πάτωμα. Αν τα νομίσματα πέσουν στο πάτωμα, πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή την διαδικασία, μερικά λεπτά αργότερα. Μπορείς να τοποθετήσεις ένα ύφασμα πάνω στην επίπεδη επιφάνεια και να ρίξεις εκεί τα νομίσματά σου για να μην κυλήσουν.
- Αν ρίχνεις τα νομίσματα και κάποιος σε διακόψει, μην συνεχίσεις από εκεί που έμεινες. Αφού τελειώσει η διακοπή και μετά από ένα διάλειμμα μερικών λεπτών, ξεκίνησε από την αρχή την διαδικασία.
- Μην ρίξεις τα νομίσματα αν υπάρχουν γύρω σου πράγματα ή καταστάσεις που δημιουργούν απόσπαση. Για παράδειγμα: κάποιος παίζει δυνατή μουσική, τα παιδιά παίζουν και φωνάζουν, άνθρωποι μιλούν και γελούν δυνατά, κλπ.
- Αν δεν καταλαβαίνεις το νόημα του πρώτου σημαδιού, τότε ρίξε ξανά τα νομίσματα και πάρε ξανά μήνυμα. Αν όμως έχεις καταλάβει το νόημα του πρώτου σημαδιού, μην ξαναρίξεις τα νομίσματα. Για παράδειγμα, αν είσαι πολύ σίγουρος για αυτό που πρόκειται να συμβεί γιατί το πρώτο σημάδι ήταν πολύ καθαρό και κατανοητό σ’ εσένα, δεν μπορείς να ξαναρίξεις τα νομίσματα. Δεν μπορείς να πεις «Εντάξει, ξέρω τι θα συμβεί, αλλά θέλω να ρίξω τα νομίσματα ξανά για να δω αν το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο». Αν το κάνεις αυτό, το αποτέλεσμα του δεύτερου σημαδιού θα είναι τελείως ανακριβές.
Αν είσαι βέβαιος για αυτό που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, δεν μπορείς πλέον να πάρεις άλλο ακριβές σημάδι.
Γιατί; Γιατί αν θέλεις να ρίξεις ξανά τα νομίσματά σου για να δεις αν το αποτέλεσμα που θα έρθει θα είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου σημαδιού, δεν εστιάζεις στο αρχικό ερώτημα που έθεσες πια. Τώρα σκέφτεσαι κάτι άλλο: «Αναρωτιέμαι αν το αποτέλεσμα που θα βγει θα είναι ίδιο με το πρώτο». Η σκέψη σου δεν είναι πια αυθεντική και έτσι, ούτε το αποτέλεσμα θα είναι. Αν όμως, πραγματικά δεν μπόρεσες να κατανοήσεις το πρώτο σημάδι, μπορείς να ρίξεις ξανά και ξανά μέχρι να κατανοήσεις ακριβώς το νόημα. Για παράδειγμα, αφού ρίξεις για 2η φορά και πάλι δεν καταλάβεις το σημάδι, ρίξε ξανά μέχρι να καταλάβεις τι σου λέει το σημάδι. Όλες οι φορές θα είναι ακριβείς αν δεν έχεις καταλάβει το νόημα καμιάς από τις προηγούμενες φορές. Αν δεν πιστέψεις το πρώτο σημάδι, μπορείς να ρίξεις ξανά τα νομίσματα ώστε να πάρεις κι άλλο σημάδι. Χρειάζεται όμως να έχεις κάνει διάλειμμα μερικών ωρών για να ξαναρίξεις τα νομίσματά σου.
- Μην ρίξεις τα νομίσματα αν δεν έχεις κάτι σημαντικό που σε απασχολεί να μάθεις. Το σημάδι που θα έρθει από τα νομίσματα θα αντανακλά τον τρόπο που σκέφτεσαι. Αν θέλεις απλά να το δοκιμάσεις, το αποτέλεσμα θα είναι ανακριβές. Αλλά, αν αυτό για το οποίο ρωτάς σε απασχολεί σοβαρά, το αποτέλεσμα θα σε διαφωτίσει. Ρίξε τα νομίσματα, όχι παραπάνω από 3 φορές την ημέρα. Αν τα ρίχνεις πολλές φορές, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβές.
Θυμήσου. Το πρώτο σημάδι που παίρνεις είναι το πιο ακριβές, γιατί πράγματι δεν είχες την παραμικρή ιδέα για το τί πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Αν ρίξεις τα νομίσματα αρκετές φορές, το μυαλό σου θα αρχίσει να σού «παίζει παιχνίδια». Η σκέψη σου δεν θα είναι τόσο αυθεντική όσο την πρώτη φορά που έριξες τα νομίσματα και το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο ακριβές όσο την πρώτη φορά. |
Η μέθοδος των 8 νομισμάτων
Αυτή είναι μια απλοποιημένη έκδοση του χρησμού με τα νομίσματα.
Όταν χρησιμοποιείς την μέθοδο των 8 νομισμάτων ρίχνεις τα νομίσματα 6 φορές για να αποκτήσεις ένα εξάγραμμο.
- Επίλεξε 8 νομίσματα του ίδιου μεγέθους και κράτησέ τα στην άκρη μόνο για την χρησμοδότηση.
- Σημείωσε μια τελεία στο κέντρο της πλευράς με τα γράμματα του ενός από τα νομίσματα: μια χρωματιστή τελεία θα ήταν πολύ καλή για αυτό.
- Ανακάτεψε και τα 8 νομίσματα με την πλευρά των γραμμάτων να κυττάζει προς τα κάτω.
- Χρησιμοποίησε τα νομίσματα για να καλύψεις κάθε έναν από τους 8 κύκλους στο χάρτη του προγενέστερου ουρανού των 8 τριγράμμων. Ακολούθησε τους αριθμούς στον χάρτη από το 1 έως το 4, αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού και από το 5 έως το 8, σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.
- Γύρισε τα κέρματα από την άλλη πλευρά σε σειρά, ακολουθώντας τους αριθμούς που φαίνονται στον χάρτη, το σημαδεμένο νόμισμα θα σου δείξει το κάτω τρίγραμμο.
- Επανέλαβε την διαδικασία από το 1 έως το 5 για να αποκτήσεις το επάνω τρίγραμμο.
- Σχημάτισε το εξάγραμμο σε ένα κομμάτι χαρτί ξεκινώντας από την γραμμή της βάσης του κάτω τριγράμμου και προχωρώντας τοποθέτησε τό επάνω τρίγραμμο επάνω από το κάτω τρίγραμμο.
- Μετακίνησε 2 από τα μη μαρκαρισμένα νομίσματα και βάλε τα στην άκρη .
- Ανάμιξε τα υπόλοιπα κρατώντας τις πλευρές των γραμμάτων να κυττούν προς τα κάτω.
- Έπειτα τοποθέτησε και τα 6 νομίσματα το ένα πάνω στο άλλο.
- Αναποδογύρισέ τα ένα-ένα ξεκινώντας από την κορυφή, η θέση του σημειωμένου νομίσματος μάς δείχνει την κινούμενη γραμμή.